«За» і «Проти» прийняття нового Трудового кодексу

31 мая 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

Проте, українці б’ють на сполох, адже в осучасненому Трудовому кодексі (ТК),окрім позитиву, дуже багато підводних каменів, хоч і відсутня дискримінація за ознаками статі, віку та сексуальної орієнтації. Експерти також вважають, що новий ТК більше відстоюватиме інтереси роботодавців, аніж підлеглих.

Що позитивного нам обіцяють?

  • При прийомі на роботу обов'язковим стане укладення письмового трудового договору між роботодавцем і працівником;
  • Вагітні жінки не проходитимуть випробувальний термін при прийомі на роботу;
  • Трудовий тиждень не перевищуватиме 40 робочих годин, а при шкідливих умовах виробництва – 36 годин. За письмової згоди працівника кількість годин може бути збільшена до 44. У цьому випадку за кожну годину понаднормової роботи співробітнику платитимуть втричі більше. Зараз понаднормовий тариф – вдвічі вищий, ніж звичайно. При необхідності працювати з 22:00 до 6:00 оплата робочого часу зросте на 30% (зараз – на 20%);
  • Вводиться поняття гнучкого графіку і можливості віддаленої роботи;
  • Чоловіки і жінки з рівним досвідом роботи і однаковими обов'язками отримуватимуть рівні зарплати. Зараз це питання не регламентується;
  • Щорічну відпустку збільшать з 24 до 28 днів;
  • Обідня перерва теж буде не меншою 30 хвилин, але не більше двох годин;
  • Розмір вихідної допомоги працівника в разі скорочення буде збільшена, вона залежить від стажу співробітника.

 Підводні камені нового ТК

  • Передбачає збільшення підстав для звільнення
  • Надає роботодавцям широку одноосібну владу, тепер вони зможуть видавати внутрішні нормативні акти, при чому, лише деякі з них узгоджуватимуться з профспілками. Завдяки цьому підлеглий фактично перетворюється на раб
  • Дозволяє необмежену кількість строкових договорів, що створить нестабільну ситуацію на ринку зайнятості;
  • Також можуть бути збільшені робочі навантаження без підвищення заробітної плати
  • Новий кодекс дозволяє порушувати правило недоторканості робочого місця та особистої свободи, адже тепер там може бутизапроваджени відео спостереження
  • Тепер роботодавець матиме право на стажування працівників тривалістю до пів року. А це означає, що ти можеш відпрацювати фактично безоплатно тривалий відрізок часу, а потім бути безпідставно звільненим; 
  • Роботодавець зможе відправити свого підлеглого працювати до іншого регіону без його на те згоди і підвищення заробітної плат
  • Людину зможуть звільнити або притягнути до матеріальної компенсації за пост у соціальних мережах, який згідно новому ТК може трактуватися, як «розголошення комерційної таємниці», а її обсяг роботодавець визначає самостійно.

Як бачимо, внесені зміни ТК видаються не такими вже й райдужними. Це розуміють і робітники і роботодавці. І мітингують під Верховною Радою щоб бути почутими.

Народні обранці також неоднозначної думки про адаптований до реалій Трудовий кодекс. Багато депутатів відкрито і р’яно виказують своє невдоволення і виходять разом з робітниками на мітінги.

«Трудовий кодекс – це новітня панщина», - заявив Олег Тягнибок.

«Нову редакцію трудового кодексу розробили в інтересах олігархів, а не в інтересах трудового народу. В 90-х роках вони в українців за ваучери забрали всю народну власність, а сьогодні хочуть зробити так, щоб робочий люд працював, як раби на галерах. Ми цього не допустимо», – наголосив Ляшко.

«Оскільки мінімальний розмір додаткової оплати в жодний спосіб не регулюється, роботодавець може примусити працівника працювати понаднормово, не оплачуючи додаткові години його праці", - наголосив депутат Київради Володимир Бохняк.

Народний депутат від "Нашого краю" Сергій Шахов заявив, що ряд положень нинішнього проекту Трудового кодексу суперечить Конституції України, порушує права людини і, в разі його прийняття, перетворить українців на кріпаків.

Положень нинішнього проекту Трудового кодексу надає широку одноосібну владу роботодавцям приймати нормативні акти, здійснювати контроль за виконанням працівниками трудових обов'язків і право переводити працівників до інших роботодавцям. Також проект передбачає несправедливі підстави для звільнення з роботи, обмежує права жінок з дітьми і значно звужує права профспілок. Всі ці нововведення суперечать Конституції України, і, в разі прийняття проекту, перетворять українців на кріпаків ", - зазначає Сергій Шахов.

Виступають проти запровадження нового ТК і представники львівської та франківської міської ради.

«В умовах, коли українці мають найнижчу в Європі заробітну плату, коли частка комунальних тарифів у ній є непомірно великою, ухвалення Трудового кодексу в запропонованій редакції – це новітня панщина» - висловився депутат Львівської міської ради (ЛМР) Дмитро Чунис.

Підтримує таку позицію і мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. За його словами такі умови праці змушують українців виїжджати закордон.

Але завжди існує й інша сторона медалі:

«З урахуванням монументальності проекту Трудового кодексу спекуляції на тему, точаться вже не один місяць.Зверніть увагу на дійсно "драконівські" нововведення, які намагались протягнути до проекту, але вони були заблоковані профспілками:
1. Безстроковий локаут;
2. Кваліфікаційні вимоги;
3. Випробувальний термін на 1 рік;
4. Скасування допомоги по тимчасовій непрацездатності;
5. Призупинення трудових відносин з додаткових підстав », – про це пише на своїй сторінці у Фейсбук голова Всеукраїнської профспілки виробничників та підприємців Наталія Землянська.

Вона також зазначає, що системність і наполегливість профспілкових представників, які майже два роки виборювали зміцнення прав працівників та профспілок у проекті Трудового кодексу дали результати:
- 38 засідань робочої групи, внесено 1900 правок;

- 112 профспілкових правок враховані повністю або частково;
- 13 норм профспілкового впливу збережено   ;
- 26 норм профспілкового впливу введено;
- 36 додаткових норм регулювання через колективні договори введено.

«Відчуваючи смак популістської «крові», експерти, представники «незалежних» профспілок взяли за основу: хто гучніший, той і правий, емоційно вигукуючи меми про рабський (Михайло Волинець) та хижацькій (Олег Вернік) Трудовий кодекс, вириваючи фрази з контексту та безсовісно маніпулюючи трактуванням. Ввести в оману співгромадян гучними промовами – бабуїнська тактика на користь власних інтересів» - пишуть ФПУ News.

Будемо сподіватися, що в процесі допрацювання такого важливого для мільйонів працюючих українців законопроекту таки відбудеться соціальний діалог з фахівцями «з народу»: представниками профспілок, і ми нарешті отримаємо новий регулюючий трудову діяльність, а не інтереси певних осіб чи організацій законопроект.

Все главные новости с доставкой в Ваш мессенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральный прокурор Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр внутренних дел Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития общин и территорий

Руководство телеканала планирует использовать нейтральную терминологию.

29 февраля 2020автор: vish

Когда люди без юридического образования призывают за что-то новое наказывать, то есть за криминализации определенного действия, они совершенно не представляют, что уголовное право - это наука точная, как математика. Неточной ее делают неуки в парламенте.

8 ноября 2019автор: Андрей Лысенко

Бывает, возникает необходимость текстом отреагировать на события, происходящие в стране и в мире, но никак не можешь найти это одно, самое важное событие – событие дня. Сложно бывает определиться. Вот и в среду, 13 августа, такая же история произошла.

13 августа 2019автор: Андрей Лысенко

Столкнувшись с проблемой невозможности отказаться от процесса курения в принципе, после печального личного опыта использования аналогов традиционных сигарет, вооружившись Google я провела анализ, что же курить, если не получается избавиться от этой привычки. 

8 августа 2019автор: Олена Давиденко

По мнению волонтера и бывшего морпеха Тараса Чмута, надводные силы ВМС Украины не способны эффективно противодействовать агрессии РФ. Поэтому интересным мог бы стать вариант наращивания потенциала морской авиации как с помощью современных самолетов, так и многоцелевых вертолетов.

6 августа 2019автор: Адмін

Эксперты прогнозируют полную перезагрузку российского государства.

6 августа 2019автор: Олена Давиденко

Приняли закон от РПЛ (6449), который наоборот теперь навредит жертвам сексуального насилия, и который грубо нарушает фундаментальные права человека.

11 июля 2019автор: Анна Маляр

В оправдании Труханова в первой инстанции виноват и президент Порошенко, который очень хотел "ручную" судебную реформу, и судьи Малиновского районного суда Одессы, и прокуроры САП и детективы НАБУ, считает юрист.

10 июля 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук использует именно примитивную технологию - провокации, которую в раздраженной стране очень даже легко использовать - брось в повестку оскорбительную инициативу и собирай дивиденды.

8 июля 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлык из свинины подорожал за последний год на 9%, с 247,5 грн до 270 грн. Если в прошлом году порция на одного человека обходилась в 41,2 грн, то в мае 2019 года - в 45 грн.

25 июня 2019автор: Олексій Дорошенко
Выбор редакции
последние новости в Украине останні новини в Україні Интервью

Министр иностранных дел России Сергей Лавров заявил, что Москва готова к переговорам с Киевом в случае если украинская армия сложит оружие. О целях Кремля в войне с Украиной ASPI news рассказал директор Центра исследований проблем гражданского общества Виталий Кулик.

25 февраля 2022

Депутаты Верховной Рады Украины работают над законопроектами по усилению кибербезопасности в Украине. Об этом сообщила глава партии "Голос" Кира Рудык.

23 февраля 2022

Нардеп из фракции "Европейская солидарность" Владимир Вятрович считает, что слова украинского дипломата Вадима Пристайко о возможности Украины отказаться от вступления в НАТО могут быть не случайными. Об этом он заявил в комментарии ASPI news.

16 февраля 2022

Родители военных, погибших при прохождении службы, провели под Офисом президента "Митинг Справедливости". Они подчеркнули, что не верят в самоубийства своих детей и требуют наказания военного руководства.

3 февраля 2022