Артур Прузовський про перспективи вільної торгівлі України з Канадою

1 августа 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

Артур Прузовський розповів про підводні камені і вигоди від цієї угоди для України.

«В умовах втрати російського ринку, перед Україною постало завдання диверсифікації ринків для свого експорту і вільна торгівля з ЄС і Канадою  - це безумовний позитив для України, що працює на перспективу. На сьогодні, умови угоди з Канадою більш вигідні для України, ніж з Євросоюзом.

По-перше, торгівля з Канадою не обмежуватиметься "великою кількістю маленьких квот", як у випадку з ЄС.

Канада відкрила для України 98% свого ринку. Якщо конкретно, то з 7 тисяч позицій митного кодексу Канади Україна має 6 тисяч 900 позицій на безмитну і безквотну торгівлю. Без мита українські виробники зможуть експортувати в Канаду перероблену сільськогосподарську продукцію, товари харчової, легкої, хімічної, нафтової та машинобудівної промисловості. Однак експорт деяких товарів буде безмитним тільки в межах встановлених квот. Зокрема, це стосується аграрної продукції - пшениці, ячменю, яєць, яловичини, свинини. Але ці обмеження застосовуються не тільки в торгівлі з Україною, але і з іншими країнами.

По-друге, угода про ЗВТ допоможе Україні вирівняти торговий баланс з Канадою. Зараз Україна експортує в Канаду майже втричі менше, ніж імпортує, що не відповідає торгово-економічним можливостям і не дотягує до рівня політичної співпраці, яку налагоджено між Києвом і Оттавою. На сьогоднішній день від лібералізації торгівлі України з Канадою очікують 3,5% приросту експорту. Це нормально для початку, враховуючи побічні плюси », - прокоментував Артур Прузовський

Серед безумовних плюсів від вільної торгівлі України з Канадою Прузовський називає: імпортозалежність Канади, можливість залучення інвестицій як в уже діюче виробництво, так і в розвиток нового бізнесу в Україні, створення нових робочих місць.

"Канада - імпортує щорічно товарів на суму понад 420 мільярдів доларів. Це 12 тисяч доларів на одного канадця! Українським компаніям необхідно досліджувати ринок і шукати ніші, де вони можуть конкурувати" - зазначив Прузовський. І додав, що вступивши в силу угода про міжконтинентальну зону вільної торгівлі підніме рейтинг України в світі і простимулює інші країни розвивати торговельні відносини і вкладати гроші в українську економіку.

За словами Артура Прузовського, найбільш перспективною для українського експорту до Канади стане продукція сільського господарства, авіабудування, одяг, взуття, меблі, кондитерські вироби та IT-сектор.

Прузовський застерігає, що при виході на канадський ринок, українські підприємці зіткнуться з низкою проблем, це і сертифікація продукції, технічні та фітосанітарні вимоги, а також  конкуренція.

"На відміну від країн ЄС, Канада знаходиться значно далі від України, отже логістичні витрати будуть впливати на кінцеву вартість продукції. Для вдалого бізнесу в Канаді, українцям треба буде знайти вдале поєднання високої якості та розумної ціни.

Так само існує цілий ряд сертифікаційних бар'єрів для українських товарів. Наприклад, шоколад треба сертифікувати, готувати спеціальну етикетку з вимогами канадського ринку. Обмежує експортерів і ліцензування інвестиційної діяльності за кордоном для створення представництв українських компаній в Канаді.

Але є надія, що після вступу в силу, з середини вересня цього року, угоди про ЗВТ між Канадою і ЄС, ситуація для українських експортерів трохи спроститися, за рахунок прийняття Канадою таких же стандартів і правил, які вимагає Євросоюз від України в рамках діючої ЗВТ ", - зазначив Артур Прузовський.

За даними МЕРТ, в 2016 році обсяги торгівлі товарами та послугами між Україною та Канадою становили 372 мільйонів доларів США. Частка Канади в зовнішньоторговельному обороті України склала менше одного відсотка, в тому числі 0,08% склав експорт в Канаду, і 0,55% - імпорт. У минулому році найбільше українські виробники експортували до Канади частини до рухомого складу, дубильні екстракти, чорні метали, деревину, дитячі іграшки, молочні продукти. Канадський бізнес імпортував в Україну: вугілля, рибу, фармацевтичну продукцію, обладнання.

Все главные новости с доставкой в Ваш мессенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральный прокурор Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр внутренних дел Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития общин и территорий

Руководство телеканала планирует использовать нейтральную терминологию.

29 февраля 2020автор: vish

Когда люди без юридического образования призывают за что-то новое наказывать, то есть за криминализации определенного действия, они совершенно не представляют, что уголовное право - это наука точная, как математика. Неточной ее делают неуки в парламенте.

8 ноября 2019автор: Андрей Лысенко

Бывает, возникает необходимость текстом отреагировать на события, происходящие в стране и в мире, но никак не можешь найти это одно, самое важное событие – событие дня. Сложно бывает определиться. Вот и в среду, 13 августа, такая же история произошла.

13 августа 2019автор: Андрей Лысенко

Столкнувшись с проблемой невозможности отказаться от процесса курения в принципе, после печального личного опыта использования аналогов традиционных сигарет, вооружившись Google я провела анализ, что же курить, если не получается избавиться от этой привычки. 

8 августа 2019автор: Олена Давиденко

По мнению волонтера и бывшего морпеха Тараса Чмута, надводные силы ВМС Украины не способны эффективно противодействовать агрессии РФ. Поэтому интересным мог бы стать вариант наращивания потенциала морской авиации как с помощью современных самолетов, так и многоцелевых вертолетов.

6 августа 2019автор: Адмін

Эксперты прогнозируют полную перезагрузку российского государства.

6 августа 2019автор: Олена Давиденко

Приняли закон от РПЛ (6449), который наоборот теперь навредит жертвам сексуального насилия, и который грубо нарушает фундаментальные права человека.

11 июля 2019автор: Анна Маляр

В оправдании Труханова в первой инстанции виноват и президент Порошенко, который очень хотел "ручную" судебную реформу, и судьи Малиновского районного суда Одессы, и прокуроры САП и детективы НАБУ, считает юрист.

10 июля 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук использует именно примитивную технологию - провокации, которую в раздраженной стране очень даже легко использовать - брось в повестку оскорбительную инициативу и собирай дивиденды.

8 июля 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлык из свинины подорожал за последний год на 9%, с 247,5 грн до 270 грн. Если в прошлом году порция на одного человека обходилась в 41,2 грн, то в мае 2019 года - в 45 грн.

25 июня 2019автор: Олексій Дорошенко
Выбор редакции
последние новости в Украине останні новини в Україні Интервью

Министр иностранных дел России Сергей Лавров заявил, что Москва готова к переговорам с Киевом в случае если украинская армия сложит оружие. О целях Кремля в войне с Украиной ASPI news рассказал директор Центра исследований проблем гражданского общества Виталий Кулик.

25 февраля 2022

Депутаты Верховной Рады Украины работают над законопроектами по усилению кибербезопасности в Украине. Об этом сообщила глава партии "Голос" Кира Рудык.

23 февраля 2022

Нардеп из фракции "Европейская солидарность" Владимир Вятрович считает, что слова украинского дипломата Вадима Пристайко о возможности Украины отказаться от вступления в НАТО могут быть не случайными. Об этом он заявил в комментарии ASPI news.

16 февраля 2022

Родители военных, погибших при прохождении службы, провели под Офисом президента "Митинг Справедливости". Они подчеркнули, что не верят в самоубийства своих детей и требуют наказания военного руководства.

3 февраля 2022