Артур Прузовський про вороже ставлення поляків до українців

12 октября 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

Читайте також: Будівлю консульства України в Жешуві спаплюжили антиукраїнськими написами

«На жаль, правдивим фактом є те, що зараз багато поляків мають про українців погану думку, адже вважають їх людьми, які віднімають у них робочі місця, паразитують на соціальну допомогу. Тому і розбивають українські установи та пам'ятки. Однак, ніхто з них не вважає, скільки грошей дешева українська робоча сила заробляє для Польщі, або скільки студентів платять за навчання, поповнюють польський бюджет, знімають житло і харчуються за свої гроші. Звичайно, в будь-якій країні завжди траплялися і траплятимуться неприємні інциденти, в тому числі і в Польщі, і кожен з цих епізодів не є трагедією для польсько-українських відносин, але загальна картина взаємовідносин виглядає  досить плачевно і може спричинити за собою глобальні негативні наслідки. Пожежа починається з іскри »- розповідає Прузовський.

У вересні був інциндент, що ображають українців як народ і націю – витирання  ніг об український прапор польською молоддю (стався 15 вересня) і образливі написи і свастики на будівлі українського консульства в Ряшеві, які правоохоронці виявили 30 вересня - залишилися безкарними з боку польських правоохоронних органів, хоча винуватці були спіймані.

Читайте також:  В Польщі побили українця через його національність

"Поліція не стала відкривати виробництво в зв'язку зі знищенням національного символу іноземної держави, аргументувавши це тим, що лаг був вивішений приватною особою і відпустила затриманого хулігана.

А у випадку зі свастикою на українській дипломатичній установі затриманий так і не зміг чітко пояснити поліцейським мотиви своїх дій, крім того, ця людина не є пов'язаною з якимись організаціями радикального характеру. Просто стався такий інцидент.

Всі ці випадки по краплині підливають масло у вогонь і розпалюють насправді не потрібні обом країнам конфлікти. І тим не менше, все має свої наслідки і дипломати підняли питання про вороже ставлення поляків до українських мігрантів. "- констатував Артур Прузовський.

Проукраїнський активіст зазначив, що інцидент в Ряшеві вписується в тенденцію, яка спостерігається протягом останніх двох років.

Читайте також: Відлуння українсько-польського конфлікту або 5 фактів про бандерівців і УПА

"Спочатку були провокації проти українських місць пам'яті в Польщі, потім - польських місць пам'яті в Україні, а потім почалися провокації проти дипломатичних установ. Зараз важливо знайти замовників і ініціаторів штучно створюваних конфліктів, щоб це не переросло в щось більше. Всі розуміють що Україні це буде тільки на руку і в політколах багато списують це на російські диверсії. Але ситуація дійсно потребує контролю і регулювання з боку влади обох держав. Цивільні конфлікти, штучні і натуральні Перші, шкодять як звичайним громадянам так і політикам вибудовують перспективні стратегії співпраці за різними напрямками, в тому числі і військових ", - висловив свою думку Прузовський.

Читайте також: У Вроцлаві поліцейські заставили українку роздягатися

На жаль, статистика така, що лише вересень місяць в різних містах Польщі зафіксровано більше 50-ти конфлікт випадків поляків з українцями. Але є так само і факти свідчать що в багатьох випадках українці самі провокують  конфлікти. Особливо це стосується криміналу.

Так, в серпні, на одному з переходів, польськими прикордонниками було зупинено українця, який намагався вивезти з країни крадений трактор «New Holland» вартістю 170 тисяч злотих (близько 1,25 млн. гривень).

У Перемишлі були затримані двоє громадян України, які намагалися обміняти тисячу фальшивих доларів на злоті в пункті обміну валют. Поліцейські вилучили у них 50 підроблених стодоларових купюр.

В Лази співробітники Центрального бюро розслідувань поліції виявили підпільний цех з виробництва сигарет, в якому працювали 5 українців.

В м. Ополе громадянин України вирощував марихуану в наметі, який розмістив прямо в орендованій квартирі. Вирощуванням травички він займався професійно, намет була обладнана системами вентиляції та освітлення, використовувалися добрива.

"Комусь може здатися, що дані випадки викликають у відповідь реакцію поляків, але це не зовсім так. Серед поляків теж досить криміналу і гірше цього. Інші бачать причину ворожих відносин між поляками і українцями в героїзація УПА і прихильність багатьох громадян України до бандерівської ідеології.

Але насправді, охолодження відносин між нашими країнами ополітична стратегія.  Ні полякам, ні українцям не потрібен і невигідний конфлікт як між країнами, так і між громадянами "- підсумував Прузовський.

Все главные новости с доставкой в Ваш мессенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральный прокурор Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр внутренних дел Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития общин и территорий

Руководство телеканала планирует использовать нейтральную терминологию.

29 февраля 2020автор: vish

Когда люди без юридического образования призывают за что-то новое наказывать, то есть за криминализации определенного действия, они совершенно не представляют, что уголовное право - это наука точная, как математика. Неточной ее делают неуки в парламенте.

8 ноября 2019автор: Андрей Лысенко

Бывает, возникает необходимость текстом отреагировать на события, происходящие в стране и в мире, но никак не можешь найти это одно, самое важное событие – событие дня. Сложно бывает определиться. Вот и в среду, 13 августа, такая же история произошла.

13 августа 2019автор: Андрей Лысенко

Столкнувшись с проблемой невозможности отказаться от процесса курения в принципе, после печального личного опыта использования аналогов традиционных сигарет, вооружившись Google я провела анализ, что же курить, если не получается избавиться от этой привычки. 

8 августа 2019автор: Олена Давиденко

По мнению волонтера и бывшего морпеха Тараса Чмута, надводные силы ВМС Украины не способны эффективно противодействовать агрессии РФ. Поэтому интересным мог бы стать вариант наращивания потенциала морской авиации как с помощью современных самолетов, так и многоцелевых вертолетов.

6 августа 2019автор: Адмін

Эксперты прогнозируют полную перезагрузку российского государства.

6 августа 2019автор: Олена Давиденко

Приняли закон от РПЛ (6449), который наоборот теперь навредит жертвам сексуального насилия, и который грубо нарушает фундаментальные права человека.

11 июля 2019автор: Анна Маляр

В оправдании Труханова в первой инстанции виноват и президент Порошенко, который очень хотел "ручную" судебную реформу, и судьи Малиновского районного суда Одессы, и прокуроры САП и детективы НАБУ, считает юрист.

10 июля 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук использует именно примитивную технологию - провокации, которую в раздраженной стране очень даже легко использовать - брось в повестку оскорбительную инициативу и собирай дивиденды.

8 июля 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлык из свинины подорожал за последний год на 9%, с 247,5 грн до 270 грн. Если в прошлом году порция на одного человека обходилась в 41,2 грн, то в мае 2019 года - в 45 грн.

25 июня 2019автор: Олексій Дорошенко
Выбор редакции
последние новости в Украине останні новини в Україні Интервью

Министр иностранных дел России Сергей Лавров заявил, что Москва готова к переговорам с Киевом в случае если украинская армия сложит оружие. О целях Кремля в войне с Украиной ASPI news рассказал директор Центра исследований проблем гражданского общества Виталий Кулик.

25 февраля 2022

Депутаты Верховной Рады Украины работают над законопроектами по усилению кибербезопасности в Украине. Об этом сообщила глава партии "Голос" Кира Рудык.

23 февраля 2022

Нардеп из фракции "Европейская солидарность" Владимир Вятрович считает, что слова украинского дипломата Вадима Пристайко о возможности Украины отказаться от вступления в НАТО могут быть не случайными. Об этом он заявил в комментарии ASPI news.

16 февраля 2022

Родители военных, погибших при прохождении службы, провели под Офисом президента "Митинг Справедливости". Они подчеркнули, что не верят в самоубийства своих детей и требуют наказания военного руководства.

3 февраля 2022