Чи потрібна Україні Антарктида

28 марта 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

Заснована британцями в 30 році минулого століття і продана Україні за 1 фунт стерлінгів (свого часу британський уряд за таку символічну плату передав станцію «Фарадей» українській державі, її перейменували на станцію «Академік Вернадський»), що є найбільш «теплою» дослідною станцією і єдиною, яка належить Україні.

Усі інші зимівельних станції знаходяться ближче до Південного полюса, але «Академік Вернадський» славиться не тільки цим. Завдяки вдалому розташуванню, вона прекрасно підходить для вивчення озонової діри, розташованої над Антарктидою. Вивчаючи тенденцію  глобального потепління, біологи на станції мають можливість досліджувати не тільки саму озонову діру та пов'язані з нею ефекти, але і те, як все це позначається на біорізноманітті регіону, зміні трофічних ланцюгів.

VERNADSKYОкрім цього, на «Вернадському» здійснюють надзвичайно цікавий прикладний напрямок досліджень. Це, по-перше, аналіз біоресурсів. Дуже важливо знати, які там біоресурси та наскільки їх вистачить. Наприклад, ще два десятки років тому мало хто знав, що таке біотехнологія, а сьогодні нові штами мікроорганізмів використовуються, в тому числі, для виготовлення нових ліків, у фармацевтичній промисловості, косметології. Наприклад, українські біологи на основі унікальних мікроорганізмів Nadsoniella nigra (чорних дріжджів), що відрізняються від усіх інших відомих мікроорганізмів, винайшли препарат з протипухлинною дією, що, в подальшому, буде обов'язково використано при розробці протиракових препаратів.

Крім цього, українська присутність в Антарктиці носить стратегічне значення. Оскільки до 2041 р. діє заборона на розробку будь-яких копалин в цьому регіоні, і Україні дуже важливо зберегти станцію за собою до цього часу. І, коли настане час - розподіл зон відповідальності буде відбуватися відповідно до присутності. У разі збереження станції, в нас збережеться високий консультативний статус. Тільки 28 з 197 держав - членів ООН володіють правом голосу і правом вето щодо Антарктиди. І втратити цю можливість не можна.

Нагадаємо, в Антарктиді виявлено багато корисних копалин: кам'яне вугілля, залізну руду, слюду, мідь, свинець, цинк, графіт, платину, золото і т.п. На континенті розташовано близько 40 міжнародних станцій, на яких регулярно перебувають до 2-3 тис. людей. В Антарктиді близько 90% світових запасів льоду і 70% запасів прісної води. І Україна - одна з країн, що претендують на контроль антарктичних територій.

Кожна з 20 українських експедицій перебували під загрозою зриву через недостатнє фінансування, і кожен раз ситуацію вдавалося вирішити (ледь не в останній момент) на користь експедиції, оскільки очевидність вигоди від збереження станції - переважує всі негативні моменти.

У 2017 році також запланована експедиція. Державний оператор антарктичної станції «Академік Вернадський» НАН України оголосив, що 30 березня поточного року на станцію Вернадського попрямує 21 українська експедиція. З цією метою з бюджету України виділено найбільш значущу за останні роки суму - 59 млн. грн. Але, з урахуванням девальвації національної валюти, (полярники закуповують більшу частину припасів закордоном і сплачують усі витрати, пов'язані з транспортуванням команди і вантажів, у валюті), бюджет експедиції виявився нижчим, ніж в минулому році на 1 млн. доларів (в 2016 році він становив 3 млн. доларів). І це гроші тільки на забезпечення, а не на розвиток. Станція існує багато років. Усе обладнання вже старе, його потрібно потроху міняти. Навіть транспортування до місця зимівлі вчені змушені замовляти через іноземних посередників (в України немає кораблів відповідного класу).

Але, як би там не було - експедиція відбудеться.

Маршрут полярників такий: літаком з Києва до Німеччини, звідти так само небом - до столиці Аргентини Буенос-Айрес, а далі - знову літаком до міста Ушуайя на архіпелазі Вогняна Земля. Цей порт вважається одним з найбільш південних в світі.

Далі експедиція з усіма вантажами пересідає на судно, направляється через протоку Дрейка до острова Галіндез. Це - найбільш проблемна ділянка, адже кінець березня в таких південних широтах - це вже початок суворої антарктичної зими.

Відправитися раніше, на початку березня, української експедиції не дозволили фінанси. Основна мета антарктичної експедиції - наукові дослідження, у тому числі 80 відсотків - біологічні.

Слід нагадати, що за весь час роботи станції, українські вчені відкрили шість нових біологічних об'єктів. При цьому слід враховувати, що полярникам складно як психологічно, так і фізично. Зокрема, в Антарктиді доводиться звикати до складного клімату, сильним вітрів, штормів і швидкій зміні погоди. Саме через кліматичні умови на станцію не беруть жінок. Але це ніщо, в порівнянні з результатами, які отримують українські вчені, проводячи ці експедиції в серці Антарктики.

Все главные новости с доставкой в Ваш мессенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральный прокурор Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр внутренних дел Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития общин и территорий

Руководство телеканала планирует использовать нейтральную терминологию.

29 февраля 2020автор: vish

Когда люди без юридического образования призывают за что-то новое наказывать, то есть за криминализации определенного действия, они совершенно не представляют, что уголовное право - это наука точная, как математика. Неточной ее делают неуки в парламенте.

8 ноября 2019автор: Андрей Лысенко

Бывает, возникает необходимость текстом отреагировать на события, происходящие в стране и в мире, но никак не можешь найти это одно, самое важное событие – событие дня. Сложно бывает определиться. Вот и в среду, 13 августа, такая же история произошла.

13 августа 2019автор: Андрей Лысенко

Столкнувшись с проблемой невозможности отказаться от процесса курения в принципе, после печального личного опыта использования аналогов традиционных сигарет, вооружившись Google я провела анализ, что же курить, если не получается избавиться от этой привычки. 

8 августа 2019автор: Олена Давиденко

По мнению волонтера и бывшего морпеха Тараса Чмута, надводные силы ВМС Украины не способны эффективно противодействовать агрессии РФ. Поэтому интересным мог бы стать вариант наращивания потенциала морской авиации как с помощью современных самолетов, так и многоцелевых вертолетов.

6 августа 2019автор: Адмін

Эксперты прогнозируют полную перезагрузку российского государства.

6 августа 2019автор: Олена Давиденко

Приняли закон от РПЛ (6449), который наоборот теперь навредит жертвам сексуального насилия, и который грубо нарушает фундаментальные права человека.

11 июля 2019автор: Анна Маляр

В оправдании Труханова в первой инстанции виноват и президент Порошенко, который очень хотел "ручную" судебную реформу, и судьи Малиновского районного суда Одессы, и прокуроры САП и детективы НАБУ, считает юрист.

10 июля 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук использует именно примитивную технологию - провокации, которую в раздраженной стране очень даже легко использовать - брось в повестку оскорбительную инициативу и собирай дивиденды.

8 июля 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлык из свинины подорожал за последний год на 9%, с 247,5 грн до 270 грн. Если в прошлом году порция на одного человека обходилась в 41,2 грн, то в мае 2019 года - в 45 грн.

25 июня 2019автор: Олексій Дорошенко
Выбор редакции
последние новости в Украине останні новини в Україні Интервью

Министр иностранных дел России Сергей Лавров заявил, что Москва готова к переговорам с Киевом в случае если украинская армия сложит оружие. О целях Кремля в войне с Украиной ASPI news рассказал директор Центра исследований проблем гражданского общества Виталий Кулик.

25 февраля 2022

Депутаты Верховной Рады Украины работают над законопроектами по усилению кибербезопасности в Украине. Об этом сообщила глава партии "Голос" Кира Рудык.

23 февраля 2022

Нардеп из фракции "Европейская солидарность" Владимир Вятрович считает, что слова украинского дипломата Вадима Пристайко о возможности Украины отказаться от вступления в НАТО могут быть не случайными. Об этом он заявил в комментарии ASPI news.

16 февраля 2022

Родители военных, погибших при прохождении службы, провели под Офисом президента "Митинг Справедливости". Они подчеркнули, что не верят в самоубийства своих детей и требуют наказания военного руководства.

3 февраля 2022