Ніна Южаніна: Як крали - так і крадуть

1 декабря 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

З моменту введення механізму блокування ПДВ-накладних пройшло вже більше чотирьох місяців. Проте, як кажуть представники малого і середнього бізнесу, за цей час в кращу сторону практично нічого не змінилося. Система як толком не працювала, так і не працює. І компанії, чиї операції необгрунтовано потрапляють під блокування, змушені звертатися до активістів, в Український союз промисловців і підприємців, Асоціації платників податків України та інші організації, щоб розібратися, що саме відбувається.

Погіршує ситуацію і той факт, що ми не володіємо ніякою статистикою про заблокованих накладних. В тому числі, яка серед них частка схемних і «білих» операцій. Цих цифр ніхто не знає. Будь-які дані, які нас цікавлять, закриті. І навіть за запитом комітету їх не пропонують ні Міністерство фінансів, ні Державна фіскальна служба. Але, виходячи з тієї інформації, яка у нас є, і тих заяв, які робить Мінфін, схеми з ПДВ як і раніше існують і в великих обсягах.

Крім того, після того, як був зареєстрований законопроект №7115 про переведення системи припинення реєстрації податкових накладних в тестовий режим, професіоналам стало зрозуміло, що «скручування» нікуди не поділися, а схемщики знаходять все нові і нові способи обійти критерії блокування податкових накладних. І вони успішно з цим справляються.

Проте, постійний представник МВФ в Україні відразу ж після реєстрації законопроекту №7115 надіслав до комітету лист про те, що фонд категорично не підтримує скасування блокування накладних. При цьому думка грунтувалося на інформації, отриманої від міністра фінансів Олександра Данилюка, який використовує всі засоби і інструменти для відстоювання своєї позиції. Була б його точка зору правильної - нехай. Але якщо він не розбирається в питанні, яке він має право впливати на думку наших міжнародних партнерів, які, можливо, не встигли розібратися в цій проблемі? Це просто принижує інститут виконавчої влади, якщо вона використовує такі методи.

Тому мені здається, що на комітетських слуханнях нам варто більш серйозно підійти до вирішення питання блокування ПДВ-накладних. Адже законопроект №7115 зареєстрований в парламенті вже майже два місяці, але з тих пір робота по ньому не ведеться. Хоча поява цього документа однозначно повинно було дати імпульс Мінфіну для прийняття кардинальних рішень, які дозволять виправити ситуацію. І якщо ми на слуханнях побачимо, що положення дійсно настільки плачевно, то, мені здається, це послужить сигналом для уряду більше не позичати протилежну позицію і не робити вигляд, що нічого не відбувається. Взагалі, з малим і середнім бізнесом так чинити не можна. За нього нікому заступитися, так як у підприємців немає коштів для організації масових акцій протесту, і немає можливості лобіювати свої інтереси в Мінфіні.

Засмучує також і те, що новий реєстр відшкодування ПДВ не працює в тому вигляді, який визначений прямими нормами Податкового кодексу. Передбачалося, що це повинен бути прозорий автоматичний реєстр, в який «підтягуються» всі бази даних, і кожна компанія, що претендує на бюджетне відшкодування, може побачити, на якій стадії знаходиться її заявка. Але від платників я вже неодноразово чула про те, що до них приходять з метою перевірити формування податкового кредиту. Так що я не зовсім розумію, як в таких умовах працює пряма норма про безапеляційності податкового кредиту, який пройшов реєстрацію після 1 липня 2017 року, і на яких підставах фіскальні органи продовжують перевірки? Де норми, які регламентують законність їх дій?

Тому, якщо УКРІНФОРМ і Мінфін не продовжуватимуть активно удосконалювати схеми контролю та моніторингу, ми втратимо можливість прозорого та своєчасного відшкодування ПДВ. А якщо раптом щось не вдасться - крайнім знову виявиться проект закону №7115. Але це нечесно, тому що всі інструменти в руках Мінфіну і податківців. І якщо вони невміло ними скористаються, відповідальність за це лежатиме виключно на них.

Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна

Все главные новости с доставкой в Ваш мессенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральный прокурор Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр внутренних дел Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития общин и территорий

Руководство телеканала планирует использовать нейтральную терминологию.

29 февраля 2020автор: vish

Когда люди без юридического образования призывают за что-то новое наказывать, то есть за криминализации определенного действия, они совершенно не представляют, что уголовное право - это наука точная, как математика. Неточной ее делают неуки в парламенте.

8 ноября 2019автор: Андрей Лысенко

Бывает, возникает необходимость текстом отреагировать на события, происходящие в стране и в мире, но никак не можешь найти это одно, самое важное событие – событие дня. Сложно бывает определиться. Вот и в среду, 13 августа, такая же история произошла.

13 августа 2019автор: Андрей Лысенко

Столкнувшись с проблемой невозможности отказаться от процесса курения в принципе, после печального личного опыта использования аналогов традиционных сигарет, вооружившись Google я провела анализ, что же курить, если не получается избавиться от этой привычки. 

8 августа 2019автор: Олена Давиденко

По мнению волонтера и бывшего морпеха Тараса Чмута, надводные силы ВМС Украины не способны эффективно противодействовать агрессии РФ. Поэтому интересным мог бы стать вариант наращивания потенциала морской авиации как с помощью современных самолетов, так и многоцелевых вертолетов.

6 августа 2019автор: Адмін

Эксперты прогнозируют полную перезагрузку российского государства.

6 августа 2019автор: Олена Давиденко

Приняли закон от РПЛ (6449), который наоборот теперь навредит жертвам сексуального насилия, и который грубо нарушает фундаментальные права человека.

11 июля 2019автор: Анна Маляр

В оправдании Труханова в первой инстанции виноват и президент Порошенко, который очень хотел "ручную" судебную реформу, и судьи Малиновского районного суда Одессы, и прокуроры САП и детективы НАБУ, считает юрист.

10 июля 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук использует именно примитивную технологию - провокации, которую в раздраженной стране очень даже легко использовать - брось в повестку оскорбительную инициативу и собирай дивиденды.

8 июля 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлык из свинины подорожал за последний год на 9%, с 247,5 грн до 270 грн. Если в прошлом году порция на одного человека обходилась в 41,2 грн, то в мае 2019 года - в 45 грн.

25 июня 2019автор: Олексій Дорошенко
Выбор редакции
последние новости в Украине останні новини в Україні Интервью

Министр иностранных дел России Сергей Лавров заявил, что Москва готова к переговорам с Киевом в случае если украинская армия сложит оружие. О целях Кремля в войне с Украиной ASPI news рассказал директор Центра исследований проблем гражданского общества Виталий Кулик.

25 февраля 2022

Депутаты Верховной Рады Украины работают над законопроектами по усилению кибербезопасности в Украине. Об этом сообщила глава партии "Голос" Кира Рудык.

23 февраля 2022

Нардеп из фракции "Европейская солидарность" Владимир Вятрович считает, что слова украинского дипломата Вадима Пристайко о возможности Украины отказаться от вступления в НАТО могут быть не случайными. Об этом он заявил в комментарии ASPI news.

16 февраля 2022

Родители военных, погибших при прохождении службы, провели под Офисом президента "Митинг Справедливости". Они подчеркнули, что не верят в самоубийства своих детей и требуют наказания военного руководства.

3 февраля 2022