Артур Прузовський про продовження традицій «Woodstockу» в Польщі та Україні

12 липня 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

«Уже 12-й рік поспіль у Польщі проводиться один із наймасштабніших фестивалів Європи Woodstock  (Przystanek Woodstock), і я гордий сказати що з 1995 року щорічно відвідую його. Останніми роками в Україні не надто фестивальний настрій, проте я бачу що українська молодь все більше їде саме на «Вудсток», котрий продовжує традиції однойменного легендарного фестивалю, що проводився у США з 1969 року. Організатори називають його «найбільшим фестивалем Європи під відкритим небом». У 2011 році в Польщі зібралося близько 700 тисяч чоловік», - ділиться Артур Прузовський.

19

Прузовський пояснює це тим,  що люди втомилися від постійного негативу, а на фестивалі, незмінним гаслом якого є «Любов, дружба і музика» можна забути про проблеми економіки та політики. В той самий рік "Вудсток" почати проводити і в Україні.

«Я дуже тішуся з факту, що в 2011 році українці перейняли традицію, і почали створювати свою історію «Вудстоку»», - каже він.

39672 800x600 4

«В мене дуже активна громадянська позиція, зараз неможливо не цікавитися політичною ситуацією та не брати участь у формуванні «нового суспільства», проте варто від цього безперервного процесу часом відволікатися. Тому планую разом з українськими колегами 2 серпня поїхати до Гданську  та потрапити у Костшин-над-Одрою, що є традиційним місцем проведення мистецького дійства Przystanek Woodstock, а вже 10 серпня повернутися для відвідин однойменного фестивалю в Україні, що традиційно проводитиметься на Львівщині», - планує Прузовський.

Артур Прузовський  давно спостерігає за Єжи Овсяком, котрий є одним з головних організаторів фестивалю і водночас засновником «Великого Оркестру Святкової Допомоги» - авторитетної польської фундації, що координує один з наймасовіших доброчинних громадських рухів у країні. Польські ЗМІ давно висвітлюють діяльність організації, і то дуже допомагає залучати волонтерів та спонсорів з усієї Польщі.

«Моєю давньою мрією було, щоб в Україні утворилось щось схоже на Великий оркестр святкової допомоги», проте Польщі скоріше вдалося вийти на новий рівень розвитку. І те, що в Україні у 2006 році стартувала акція «Серце до серця» стало найкращим втіленням досвіду Єжи Овсяка, оскільки на той час тут не знайшлося достойного лідера, котрий взяв би на себе розвиток доброї справи загальнонаціонального рівня», - сказав музикант.

Проведення фестивалю «Woodstock Україна»  також стало культурною ініціативою благодійного фонду «Серце до серця».

142287107069 1033

Українська музика в Польщі

«За останні роки в українській музиці відбувся прогрес, який не відбувався десятиліттями», - коментує ситуацію Прузовський.

Музикант Артур Прузовський спостерігає, як його колеги активно гастролюють світом, багато із них акцентують увагу саме на Польщі. А це означає, що є попит, що полякам цікава українська музика. Взяти хоча б до прикладу гурт Kozak System, які роблять релізи на місцевих польських лейблах та активно приймають участь у місцевих телешоу. Чи ONUKA, у котрих, складається враження, більше концертів у Польщі, аніж в Україні. І то є прекрасно, що Україна нарешті здатна робити продукт світового рівня, який буде сприйматися «на ура» в інших країнах.

maxresdefault

«В 2013 році були скандали навколо популярного польського  гурту «Еней», що створений двома братами Петром і Павлом Солодухами, котрі є етнічними українцями, вихідцями із родини, що під час операції «Вісла» були переселені на територію Польщі. Тоді депутат Януш Войцеховський закликав музикантів, котрі співають українською мовою, змінити назву гурту, адже, на його думку, таким чином молодики прославляють провідника української повстанської армії Петра Олійника, що мав псевдонім Enej і загинув в бою з НКВС у 1946 році», - розповідає Артур Прузовський.

enej 18

Дискусія загострилася на фоні того, що на час найвищої популярності гурту  припали роковини  Волинської трагедії  і політичний діяч  Вітольд Гадовський висловив незадоволення через те, що «двоє українців у Польщі заснували гурт імені військового злочинця, і вся Польща скаче в такт їхньої музики».

В свою чергу, хлопці запевнили, що назвою «Еней» лише хотіли підкреслити своє українське коріння та знання української літератури, тому й назвали гурт як однойменний твір Івана Котляревського.

Попри всі різноголосся – творчість парубків подобається як  полякам, так і українцям, вони також є учасниками фестивалю «Przystanek Woodstock» і відвідують з концертами Україну.

На думку Артура Прузовського, музика – є хорошим способом пробудити в людях найкращі почуття, зокрема і патріотизму та поваги до своєї та чужої історії, тим більше у випадку України і Польщі, котрих пов’язує  спільне історичне минуле.

Довідково:

Великий оркестр святкової допомоги (Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy) – це заснована польським громадським діячем, шоуменом, рокером Єжи Овсяком організація, що проводить щорічні фандрайзингові акції, що включає у себе активний вуличний збір коштів, і отримання благодійних внесків через інтернет, СМС, банківські перекази і благодійні концерти. Зібрані кошти спрямовуються на закупівлю медичного устаткування лікарень та підтримку національних медичних та медико-соціальних програм.

"Польський Вудсток" (Przystanek Woodstock) - щорічний рок-фестиваль, який з 1995 року фундація  «Великий оркестр святкової допомоги» проводить на вшанування своїх численних волонтерів. Його назва є алюзією на легендарний «Woodstock», так само як і гасло:"Любов, дружба, музика".

Організатор американського Вудстоку-1969 відвідав польський фестиваль у 2009-му році.

Вважається одним з найбільших рок-майданчиків Европи.

Фінансування заходів фестивалю здійснюється зі спонсорських коштів та загальної скарбнички фонду. Крім музичних виступів проводяться інші мистецькі заходи, зустрічі з відомими особистостями, спортивні змагання тощо. Для проведення фестивалю вагомий внесок роблять волонтери Патруля Миру.

Всеукраїнський благодійний фонд «Серце до серця» - організація , що вже 9 років підряд веде громадську діяльність з метою розвитку волонтерського руху в Україні та проводить щорічні благодійні акції, що розвивають волонтерський рух в Україні за європейськими стандартами та налічує сьогодні близько 40 тисяч волонтерів.

За 8 років діяльності було закуплено 1300 одиниць медичного устаткування, що передали в обласні дитячі лікарні.

Культурною ініціативою Всеукраїнського благодійного фонду є щорічний музичний фестиваль «Woodstock Ukraine» Він, аналогічно як і польський, організовується з метою віддячити волонтерам за  сумлінну працю і відданість добрій справі та є відкритим і безкоштовним для усіх відвідувачів.

Волинська трагедія – етнічні чистки українського та польського населення   здійснені Українською Повстанською Армією  та польською Армією Крайовою  у 1943 році під час Другої світової війни  на Волині. Метою дій українських націоналістів на Волині було, насамперед, бажання перешкодити майбутнім претензіям Польського уряду на ці землі. У традиційній польській історіографії тенденційно сприймається як етнічна чистка винятково польського населення; в українській — як «дія у відповідь» на звірства поляків щодо українських цивільних.

Всі головні новини з доставкою в Ваш месенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральний прокурор України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр внутрішніх справ України
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Міністр розвитку громад та територій

Коли люди без юридичної освіти закликають за щось нове карати, тобто за криміналізацію певної дії, вони абсолютно не уявляють, що кримінальне право - це наука точна, як математика. Неточною її роблять неуки в парламенті.  

8 листопада 2019автор: Андрей Лысенко

Буває, виникає необхідність текстом відреагувати на події, що відбуваються в країні і в світі, але ніяк не можеш знайти цю одну, найважливішу подію - подію доби. Складно буває визначитися. Ось і в середу, 13 серпня, така історія сталася.

13 серпня 2019автор: Андрей Лысенко

Зіткнувшись з проблемою неможливості відмовитися від куріння в принципі, після сумного особистого досвіду використання аналогів традиційних сигарет, я озброївшись Google провела аналіз, що ж палити, якщо не виходить позбутися цієї звички.

8 серпня 2019автор: Олена Давиденко

На думку волонтера та колишнього морпіха Тараса Чмута, надводні сили ВМС не здатні ефективно протидіяти агресії РФ. Тому цікавим міг би стати варіант нарощування потенціалу морської авіації як за рахунок сучасних літаків, так і багатоцільових вертольотів.

6 серпня 2019автор: Адмін

Експерти прогнозують повне перезавантаження російської держави. 

6 серпня 2019автор: Олена Давиденко

Ухвалили закон від РПЛ (6449), який навпаки тепер зашкодить жертвам сексуального насильства, та який грубо порушує фундаментальні права людини, вважає юристка.

11 липня 2019автор: Анна Маляр

У виправданні Труханова в першій інстанції  винуватий і президент Порошенко, який дуже хотів "ручну" судову реформу, і судді Малиновського районного суду Одеси, і прокурори САП та детективи НАБУ, вважає юрист.

10 липня 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук використовує саме примітивну технологію - провокацію, що у роздратованій країні дуже навіть легко використовувати - вкинь до порядку образливу ініціативу і збирай дивіденди.

8 липня 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлик зі свинини подорожчав за останній рік на 9%, із 247,5 грн до 270 грн. Якщо минулого року порція на одну людину обходилася в 41,2 грн, то в травні 2018 року – у 45 грн.

25 червня 2019автор: Олексій Дорошенко

Уся ситуація навколо прайду - це ненависть проти любові, насильство проти волі і поваги, вважає Сергій Фурса.

24 червня 2019автор: Сергій Фурса
Вибір редакції
последние новости в Украине останні новини в Україні Інтерв'ю

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва готова до переговорів з Києвом у разі, якщо українська армія складе зброю. Про мету Кремля у війні з Україною, ASPI news розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

25 лютого 2022

Депутати Верховної Ради України працюють над законопроєктами щодо посилення кібербезпеки в Україні. Про це повідомила голова партії "Голос" Кіра Рудик. 

23 лютого 2022

Нардеп із фракції "Європейська солідарність" Володимир В'ятрович вважає, що слова українського дипломата Вадима Пристайка щодо можливості України відмовитись від вступу в НАТО можуть бути не випадковими. Про це він заявив у коментарі журналістці ASPI news.

16 лютого 2022

Батьки військових, що загинули під час проходження служби, провели під Офісом президента "Мітинг Справедливості". Вони наголосили, що не вірять у самогубства своїх дітей та вимагають покарання військового керівництва.

3 лютого 2022