Артур Прузовський про продовження традицій «Woodstockу» в Польщі та Україні

12 июля 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

«Уже 12-й рік поспіль у Польщі проводиться один із наймасштабніших фестивалів Європи Woodstock  (Przystanek Woodstock), і я гордий сказати що з 1995 року щорічно відвідую його. Останніми роками в Україні не надто фестивальний настрій, проте я бачу що українська молодь все більше їде саме на «Вудсток», котрий продовжує традиції однойменного легендарного фестивалю, що проводився у США з 1969 року. Організатори називають його «найбільшим фестивалем Європи під відкритим небом». У 2011 році в Польщі зібралося близько 700 тисяч чоловік», - ділиться Артур Прузовський.

19

Прузовський пояснює це тим,  що люди втомилися від постійного негативу, а на фестивалі, незмінним гаслом якого є «Любов, дружба і музика» можна забути про проблеми економіки та політики. В той самий рік "Вудсток" почати проводити і в Україні.

«Я дуже тішуся з факту, що в 2011 році українці перейняли традицію, і почали створювати свою історію «Вудстоку»», - каже він.

39672 800x600 4

«В мене дуже активна громадянська позиція, зараз неможливо не цікавитися політичною ситуацією та не брати участь у формуванні «нового суспільства», проте варто від цього безперервного процесу часом відволікатися. Тому планую разом з українськими колегами 2 серпня поїхати до Гданську  та потрапити у Костшин-над-Одрою, що є традиційним місцем проведення мистецького дійства Przystanek Woodstock, а вже 10 серпня повернутися для відвідин однойменного фестивалю в Україні, що традиційно проводитиметься на Львівщині», - планує Прузовський.

Артур Прузовський  давно спостерігає за Єжи Овсяком, котрий є одним з головних організаторів фестивалю і водночас засновником «Великого Оркестру Святкової Допомоги» - авторитетної польської фундації, що координує один з наймасовіших доброчинних громадських рухів у країні. Польські ЗМІ давно висвітлюють діяльність організації, і то дуже допомагає залучати волонтерів та спонсорів з усієї Польщі.

«Моєю давньою мрією було, щоб в Україні утворилось щось схоже на Великий оркестр святкової допомоги», проте Польщі скоріше вдалося вийти на новий рівень розвитку. І те, що в Україні у 2006 році стартувала акція «Серце до серця» стало найкращим втіленням досвіду Єжи Овсяка, оскільки на той час тут не знайшлося достойного лідера, котрий взяв би на себе розвиток доброї справи загальнонаціонального рівня», - сказав музикант.

Проведення фестивалю «Woodstock Україна»  також стало культурною ініціативою благодійного фонду «Серце до серця».

142287107069 1033

Українська музика в Польщі

«За останні роки в українській музиці відбувся прогрес, який не відбувався десятиліттями», - коментує ситуацію Прузовський.

Музикант Артур Прузовський спостерігає, як його колеги активно гастролюють світом, багато із них акцентують увагу саме на Польщі. А це означає, що є попит, що полякам цікава українська музика. Взяти хоча б до прикладу гурт Kozak System, які роблять релізи на місцевих польських лейблах та активно приймають участь у місцевих телешоу. Чи ONUKA, у котрих, складається враження, більше концертів у Польщі, аніж в Україні. І то є прекрасно, що Україна нарешті здатна робити продукт світового рівня, який буде сприйматися «на ура» в інших країнах.

maxresdefault

«В 2013 році були скандали навколо популярного польського  гурту «Еней», що створений двома братами Петром і Павлом Солодухами, котрі є етнічними українцями, вихідцями із родини, що під час операції «Вісла» були переселені на територію Польщі. Тоді депутат Януш Войцеховський закликав музикантів, котрі співають українською мовою, змінити назву гурту, адже, на його думку, таким чином молодики прославляють провідника української повстанської армії Петра Олійника, що мав псевдонім Enej і загинув в бою з НКВС у 1946 році», - розповідає Артур Прузовський.

enej 18

Дискусія загострилася на фоні того, що на час найвищої популярності гурту  припали роковини  Волинської трагедії  і політичний діяч  Вітольд Гадовський висловив незадоволення через те, що «двоє українців у Польщі заснували гурт імені військового злочинця, і вся Польща скаче в такт їхньої музики».

В свою чергу, хлопці запевнили, що назвою «Еней» лише хотіли підкреслити своє українське коріння та знання української літератури, тому й назвали гурт як однойменний твір Івана Котляревського.

Попри всі різноголосся – творчість парубків подобається як  полякам, так і українцям, вони також є учасниками фестивалю «Przystanek Woodstock» і відвідують з концертами Україну.

На думку Артура Прузовського, музика – є хорошим способом пробудити в людях найкращі почуття, зокрема і патріотизму та поваги до своєї та чужої історії, тим більше у випадку України і Польщі, котрих пов’язує  спільне історичне минуле.

Довідково:

Великий оркестр святкової допомоги (Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy) – це заснована польським громадським діячем, шоуменом, рокером Єжи Овсяком організація, що проводить щорічні фандрайзингові акції, що включає у себе активний вуличний збір коштів, і отримання благодійних внесків через інтернет, СМС, банківські перекази і благодійні концерти. Зібрані кошти спрямовуються на закупівлю медичного устаткування лікарень та підтримку національних медичних та медико-соціальних програм.

"Польський Вудсток" (Przystanek Woodstock) - щорічний рок-фестиваль, який з 1995 року фундація  «Великий оркестр святкової допомоги» проводить на вшанування своїх численних волонтерів. Його назва є алюзією на легендарний «Woodstock», так само як і гасло:"Любов, дружба, музика".

Організатор американського Вудстоку-1969 відвідав польський фестиваль у 2009-му році.

Вважається одним з найбільших рок-майданчиків Европи.

Фінансування заходів фестивалю здійснюється зі спонсорських коштів та загальної скарбнички фонду. Крім музичних виступів проводяться інші мистецькі заходи, зустрічі з відомими особистостями, спортивні змагання тощо. Для проведення фестивалю вагомий внесок роблять волонтери Патруля Миру.

Всеукраїнський благодійний фонд «Серце до серця» - організація , що вже 9 років підряд веде громадську діяльність з метою розвитку волонтерського руху в Україні та проводить щорічні благодійні акції, що розвивають волонтерський рух в Україні за європейськими стандартами та налічує сьогодні близько 40 тисяч волонтерів.

За 8 років діяльності було закуплено 1300 одиниць медичного устаткування, що передали в обласні дитячі лікарні.

Культурною ініціативою Всеукраїнського благодійного фонду є щорічний музичний фестиваль «Woodstock Ukraine» Він, аналогічно як і польський, організовується з метою віддячити волонтерам за  сумлінну працю і відданість добрій справі та є відкритим і безкоштовним для усіх відвідувачів.

Волинська трагедія – етнічні чистки українського та польського населення   здійснені Українською Повстанською Армією  та польською Армією Крайовою  у 1943 році під час Другої світової війни  на Волині. Метою дій українських націоналістів на Волині було, насамперед, бажання перешкодити майбутнім претензіям Польського уряду на ці землі. У традиційній польській історіографії тенденційно сприймається як етнічна чистка винятково польського населення; в українській — як «дія у відповідь» на звірства поляків щодо українських цивільних.

Все главные новости с доставкой в Ваш мессенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральный прокурор Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр внутренних дел Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития общин и территорий

Руководство телеканала планирует использовать нейтральную терминологию.

29 февраля 2020автор: vish

Когда люди без юридического образования призывают за что-то новое наказывать, то есть за криминализации определенного действия, они совершенно не представляют, что уголовное право - это наука точная, как математика. Неточной ее делают неуки в парламенте.

8 ноября 2019автор: Андрей Лысенко

Бывает, возникает необходимость текстом отреагировать на события, происходящие в стране и в мире, но никак не можешь найти это одно, самое важное событие – событие дня. Сложно бывает определиться. Вот и в среду, 13 августа, такая же история произошла.

13 августа 2019автор: Андрей Лысенко

Столкнувшись с проблемой невозможности отказаться от процесса курения в принципе, после печального личного опыта использования аналогов традиционных сигарет, вооружившись Google я провела анализ, что же курить, если не получается избавиться от этой привычки. 

8 августа 2019автор: Олена Давиденко

По мнению волонтера и бывшего морпеха Тараса Чмута, надводные силы ВМС Украины не способны эффективно противодействовать агрессии РФ. Поэтому интересным мог бы стать вариант наращивания потенциала морской авиации как с помощью современных самолетов, так и многоцелевых вертолетов.

6 августа 2019автор: Адмін

Эксперты прогнозируют полную перезагрузку российского государства.

6 августа 2019автор: Олена Давиденко

Приняли закон от РПЛ (6449), который наоборот теперь навредит жертвам сексуального насилия, и который грубо нарушает фундаментальные права человека.

11 июля 2019автор: Анна Маляр

В оправдании Труханова в первой инстанции виноват и президент Порошенко, который очень хотел "ручную" судебную реформу, и судьи Малиновского районного суда Одессы, и прокуроры САП и детективы НАБУ, считает юрист.

10 июля 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук использует именно примитивную технологию - провокации, которую в раздраженной стране очень даже легко использовать - брось в повестку оскорбительную инициативу и собирай дивиденды.

8 июля 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлык из свинины подорожал за последний год на 9%, с 247,5 грн до 270 грн. Если в прошлом году порция на одного человека обходилась в 41,2 грн, то в мае 2019 года - в 45 грн.

25 июня 2019автор: Олексій Дорошенко
Выбор редакции
последние новости в Украине останні новини в Україні Интервью

Министр иностранных дел России Сергей Лавров заявил, что Москва готова к переговорам с Киевом в случае если украинская армия сложит оружие. О целях Кремля в войне с Украиной ASPI news рассказал директор Центра исследований проблем гражданского общества Виталий Кулик.

25 февраля 2022

Депутаты Верховной Рады Украины работают над законопроектами по усилению кибербезопасности в Украине. Об этом сообщила глава партии "Голос" Кира Рудык.

23 февраля 2022

Нардеп из фракции "Европейская солидарность" Владимир Вятрович считает, что слова украинского дипломата Вадима Пристайко о возможности Украины отказаться от вступления в НАТО могут быть не случайными. Об этом он заявил в комментарии ASPI news.

16 февраля 2022

Родители военных, погибших при прохождении службы, провели под Офисом президента "Митинг Справедливости". Они подчеркнули, что не верят в самоубийства своих детей и требуют наказания военного руководства.

3 февраля 2022