Центр “Відродження”: релігія чи шахрайство?

25 мая 2017
последние новости в Украине останні новини в Україні

Щорічний біблійний коледж “Гора Мойсея”, що організовує Духовний центр "Відродження" існує вже 13 років. Засновником коледжу є старший пастор духовного центру "Відродження" Володимир Мунтян. Цей рік не став виключенням і з 19 червня по 14 липня духовний центр збирає учнів з України та світу в столичному Палаці Спорту.

Задля цього церковники орендують велику залу, яка вміщує близько 12 тисяч осіб. Під час навчання організатори обіцяють  позбавлення від родових проклять, вигнання бісів та зцілення від невиліковних хвороб.

Однак, аби потрапити на навчання потрібно попередньо зареєструватись - заповнити анкету на сайті центру або ж зателефонувати, за вказаними на сайті номерами. Ми дізнались, що навчання в так званому коледжі не є безкоштовним. За 26 днів кожен із учнів вносить, «благодійний внесок» - 2 тисячі 700 гривень.

Якщо порахувати учасників - 12 тисяч, то за 4 тижні центр "Відродження" отримає прибуток у розмірі 32 мільйони 400 тисяч гривень.

1 1

За даними адміністрації Палацу Спорту, день оренди великого залу для релігійних організацій коштує 200 тис. гривень. А отже 26 днів обійдуться в 5 млн 200 тис.гривень

1 2

Тож, навіть якщо вирахувати суму оренди залу, духовний центр заробить 27 мільйонів 200 тисяч гривень.  

1 6

Податки Духовний центр не платить, бо юридично позиціонує себе, як неприбуткову релігійну організацію. Це не суперечить податковому кодексу, якщо релігійна організація відповідає всім зазначеним в цьому кодексі критеріям.

RadionovОдин з кураторів  коледжу Павло Радіонов пояснює, що зароблені кошти витрачаються лише на благодійність:

На постійній основі жертвуємо кошти в онкологічні центри, там ставляться телевізори в кожну палату. Також медичне обладнання, виділяємо кошти людям, котрі онкохворі. Загалом дуже великий спектр надання благодійної допомоги.

Однак ми також дізналися, що жодного документа про завершення навчання відвідувачі коледжу не отримують. Тобто фактично - це таке ж служіння, яке проводить духовний центр щонеділі безкоштовно.

А от на чотирьохтижневі платні заняття, Володимир Мунтян  рекомендує заздалегідь відкладати гроші. 

“Треба завчасо готуватися. Якщо Ви завчасно готуєтесь, Вам обов'язково Бог дозволить відкладати щомісяця і Ви зможете заплатити за коледж, приїхати сюди, та цілий місяць тут жити."

Muntian 2Проти діяльності Мунтяна неодноразово висловлювались члени всеукраїнської ради Церков, реєструючи відповідну заяву.

Старший єпископ об'єднання церков християн віри євангельської України Михайло Паночко порівнює його з колишнім пастором "Посольства Божого"  Сандеєм Аделаджою. Того звинувачують в шахрайстві і заподіянні шкоди громадянам - на суму 52 млн гривень.

Це чергова фінансова піраміда! Він займається тим же, чим займався його попередник Сандей Аделаджа - обманював наших людей. Мене дивує поведінка нашої влади. Вони повинні реагувати”.

Однак сам Володимир Мунтян такі звинувачення спростовує:

Я ці фінанси одразу перенаправляю на справу Божу - на Євангіліє. І коли люди це бачать, вони хочуть бути частиною справжньої Божої справи. У нас немає нічого закритого - все прозоро, завжди”.

Юрист Денис Конюшко каже, що притягнути до відповідальності лідерів релігійних організацій і довести факт шахрайства - складно. Адже їхні прихожани віддають свої гроші - добровільно:

В Україні немає запобіжних заходів, щоб людина не стала жертвою аферистів, які прикриваються релігією. Кримінальні провадження відкривають лише постфактум.Для цього потрібно встановити факт шахрайства. Шахрайство передбачає протизаконне отримання майна, шляхом зловживання довірою. Якщо правомірними органами буде встановлено саме отримання вигоди зі зловживання довірою особи - відповідно це є злочином.в інших випадках- це не є злочином”.

А от психолог Юрій Філімончук вбачає в діях Володимира Мунтяна - маніпуляцію людською свідомістю.

“Засновники таких організацій добре розуміють, що маніпуляція - це гарний інструмент заохочення людей, котрі схильні до залежності. Вони тримають людей на так званій адриналіновій залежності. Що це таке? Це коли людина приходить, їй стає добре, вона потрапляє в місце де її розуміють і де вона сама того не розуміючи починає розділяти ті чи інші погляди”.

Для того, щоб зареєструвати релігійну організацію в Україні, достатньо мати статут і 10  «учасників». Станом на січень цього року, за даними Мінкульту, в Україні зареєстровано близько 35 тисяч релігійних організацій.

Кількість релігійніх організацій в Україні

Тож аби не стати жертвою подібного шахрайства, психологи нагадують кілька ознак "нездорових" релігійних організацій:

  1. У групі є вчитель. Тільки він знає істину.
  2. Вчення групи вважається беззаперечним. Традиційна наука, раціональне мислення, розум відкидаються.
  3. Непогодження або протест сприймається вкрай негативно.
  4. Непомірні грошові побори.
  5. Нав'язування розриву з тими, хто не підтримує вчення групи.

Ознаки небезпечних релігійних організацій

Та психологи можуть лише застерегти. Адже конституція України передбачає право на свободу віросповідання.

Автор: Вікторія Рощина, журналістка UA:ПЕРШОГО

Все главные новости с доставкой в Ваш мессенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральный прокурор Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр внутренних дел Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития общин и территорий

Руководство телеканала планирует использовать нейтральную терминологию.

29 февраля 2020автор: vish

Когда люди без юридического образования призывают за что-то новое наказывать, то есть за криминализации определенного действия, они совершенно не представляют, что уголовное право - это наука точная, как математика. Неточной ее делают неуки в парламенте.

8 ноября 2019автор: Андрей Лысенко

Бывает, возникает необходимость текстом отреагировать на события, происходящие в стране и в мире, но никак не можешь найти это одно, самое важное событие – событие дня. Сложно бывает определиться. Вот и в среду, 13 августа, такая же история произошла.

13 августа 2019автор: Андрей Лысенко

Столкнувшись с проблемой невозможности отказаться от процесса курения в принципе, после печального личного опыта использования аналогов традиционных сигарет, вооружившись Google я провела анализ, что же курить, если не получается избавиться от этой привычки. 

8 августа 2019автор: Олена Давиденко

По мнению волонтера и бывшего морпеха Тараса Чмута, надводные силы ВМС Украины не способны эффективно противодействовать агрессии РФ. Поэтому интересным мог бы стать вариант наращивания потенциала морской авиации как с помощью современных самолетов, так и многоцелевых вертолетов.

6 августа 2019автор: Адмін

Эксперты прогнозируют полную перезагрузку российского государства.

6 августа 2019автор: Олена Давиденко

Приняли закон от РПЛ (6449), который наоборот теперь навредит жертвам сексуального насилия, и который грубо нарушает фундаментальные права человека.

11 июля 2019автор: Анна Маляр

В оправдании Труханова в первой инстанции виноват и президент Порошенко, который очень хотел "ручную" судебную реформу, и судьи Малиновского районного суда Одессы, и прокуроры САП и детективы НАБУ, считает юрист.

10 июля 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук использует именно примитивную технологию - провокации, которую в раздраженной стране очень даже легко использовать - брось в повестку оскорбительную инициативу и собирай дивиденды.

8 июля 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлык из свинины подорожал за последний год на 9%, с 247,5 грн до 270 грн. Если в прошлом году порция на одного человека обходилась в 41,2 грн, то в мае 2019 года - в 45 грн.

25 июня 2019автор: Олексій Дорошенко
Выбор редакции
последние новости в Украине останні новини в Україні Интервью

Министр иностранных дел России Сергей Лавров заявил, что Москва готова к переговорам с Киевом в случае если украинская армия сложит оружие. О целях Кремля в войне с Украиной ASPI news рассказал директор Центра исследований проблем гражданского общества Виталий Кулик.

25 февраля 2022

Депутаты Верховной Рады Украины работают над законопроектами по усилению кибербезопасности в Украине. Об этом сообщила глава партии "Голос" Кира Рудык.

23 февраля 2022

Нардеп из фракции "Европейская солидарность" Владимир Вятрович считает, что слова украинского дипломата Вадима Пристайко о возможности Украины отказаться от вступления в НАТО могут быть не случайными. Об этом он заявил в комментарии ASPI news.

16 февраля 2022

Родители военных, погибших при прохождении службы, провели под Офисом президента "Митинг Справедливости". Они подчеркнули, что не верят в самоубийства своих детей и требуют наказания военного руководства.

3 февраля 2022