Чому Україні так потрібен X-Road і чи запрацює наша "Трембіта"?|Блог

14 ноября 2018
последние новости в Украине останні новини в Україні

Успішні історії окремих держав (Естонія, Німеччина, Австрія, Швейцарія і багато інших) достатньо серйозно та аргументовано показали, що уряди цих країн ухвалили правильне рішення, коли пріоритетом визначили електронне врядування як масштабну довгострокову перспективу, яка дасть свої "плоди" фактично для усіх.


Усім відомий естонський "стрибок тигра" - масштабний проект із залучення інвестицій для "цифровізації" суспільства, розвиток електронних мереж обміну даними та поліпшення цифрової інфраструктури усіх державних інституцій. Зокрема, в межах цього проекту окрему увагу було приділено модернізації процесів взаємодії та функціонування електронних реєстрів, що втілилось у запуску так званого X-Road - системи електронної взаємодії інформаційними ресурсами, яка і до сьогодні успішно працює і вважається одним із найпрогресивніших інструментів у світі. Платформа та ідеологія X-ROAD впроваджена в Азербайджані, Аргентині, Естонії, Фарерських островах, Фінляндії та інших країнах. Наприклад, Естонія, завдяки X-Road уже втілила у життя e-tax (електронна податкова), e-school (електронна школа), e-elections (електронні вибори), e-police (електронна поліція), e-business (електронний бізнес) та багато інших.
Картинки по запросу e-elections

Що таке система X-Road та чому вона так потрібна Україні в процесі запуску системи електронних довірчих послуг? 

Перш за все – це платформа та ідеологія для електронної взаємодії між собою різних організацій, а основна її мета - забезпечувати обмін даними між електронними ресурсами (в першу чергу це стосується державних реєстрів) в режимі реального часу. Варто зазначити, що наприкінці 2017 року проект EGOV4Ukraine (підтримка Європейського Союзу через програму U-LEAD, Швеції через Шведське бюро міжнародного розвитку та уряду Естонії через Міністерство закордонних справ Естонії), передав Державному агентству з питань електронного урядування України дану систему, яка отримала назву "Трембіта". 

Інструмент дозволить автоматично здійснювати обмін інформацією між інформаційними масивами різних учасників процесу, що дуже важливо для системи електронної взаємодії державних реєстрів різних органів державної влади. Це дасть можливість суттєво прискорити процеси, що, у свою чергу, впливають на термін надання послуг громадянам та бізнесу в цілому.

Зазначимо, що ЗУ "Про електронні довірчі послуги" втілить в реальність інструмент, який дозволить засвідчувати час створення документу (т.зв. "електронна позначка часу") під час його підписання за допомогою електронного цифрового підпису. У випадку повноцінного запуску системи "Трембіта" буде в повній мірі втілено у життя механізм фіксації часу виправлення та отримання електронних повідомлень між учасниками процесу електронної взаємодії.

Картинки по запросу цифровий підпис

Окрему увагу також варто приділити системі у напрямку захисту даних та незаконного їх використання. Забезпечення "Трембітою" цілісності та автентичності електронних повідомлень та надання відомостей, що дозволяють простежити історію руху електронних повідомлень, надасть можливість відстежувати хто, в яких обсягах та з якою метою використовував дані, які інтегрувались з різних ресурсів. Це свідчить про те, що робота уповноважених осіб з реєстрами за допомогою "Трембіти" здійснюється за "точковими запитами", а не через загальний доступ. Протоколювання дій суб’єктів владних повноважень під час обміну даними суттєво знизить ризик зловживань та корупційної складової, що дасть змогу підвищити рівень надійності та захищеності даних, які містяться у реєстрах.


Чому система "X-Road", або ж в наших реаліях "Трембіта", так потрібна саме зараз? 

Для того, щоб Україні стати повноцінним учасником єдиного цифрового ринку ЄС, варто оптимізувати та, за можливості, автоматизувати більшість операційних процесів, які потрібні, наприклад, адміністраторам Центрів надання адміністративних послуг. Враховуючи той факт, що за основу роботи системи "Трембіта" було взято принципи "блокчейну", це суттєво сприятиме роботі державних установ, організацій та підприємств на якісно новому рівні.


Матеріал підготували на прохання АСПІ: Юлія Зайченко, Генеральний директор Директорату стратегічного планування і євроінтеграції Міністерства юстиції України та Роман Дрипа, державний експерт Директорату стратегічного планування і євроінтеграції Мін'юсту.

Все главные новости с доставкой в Ваш мессенджер Телеграм
2
Актуально
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Генеральный прокурор Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр внутренних дел Украины
последние новости в Украине останні новини в Україні Компромат
Министр развития общин и территорий

Руководство телеканала планирует использовать нейтральную терминологию.

29 февраля 2020автор: vish

Когда люди без юридического образования призывают за что-то новое наказывать, то есть за криминализации определенного действия, они совершенно не представляют, что уголовное право - это наука точная, как математика. Неточной ее делают неуки в парламенте.

8 ноября 2019автор: Андрей Лысенко

Бывает, возникает необходимость текстом отреагировать на события, происходящие в стране и в мире, но никак не можешь найти это одно, самое важное событие – событие дня. Сложно бывает определиться. Вот и в среду, 13 августа, такая же история произошла.

13 августа 2019автор: Андрей Лысенко

Столкнувшись с проблемой невозможности отказаться от процесса курения в принципе, после печального личного опыта использования аналогов традиционных сигарет, вооружившись Google я провела анализ, что же курить, если не получается избавиться от этой привычки. 

8 августа 2019автор: Олена Давиденко

По мнению волонтера и бывшего морпеха Тараса Чмута, надводные силы ВМС Украины не способны эффективно противодействовать агрессии РФ. Поэтому интересным мог бы стать вариант наращивания потенциала морской авиации как с помощью современных самолетов, так и многоцелевых вертолетов.

6 августа 2019автор: Адмін

Эксперты прогнозируют полную перезагрузку российского государства.

6 августа 2019автор: Олена Давиденко

Приняли закон от РПЛ (6449), который наоборот теперь навредит жертвам сексуального насилия, и который грубо нарушает фундаментальные права человека.

11 июля 2019автор: Анна Маляр

В оправдании Труханова в первой инстанции виноват и президент Порошенко, который очень хотел "ручную" судебную реформу, и судьи Малиновского районного суда Одессы, и прокуроры САП и детективы НАБУ, считает юрист.

10 июля 2019автор: Євген Крапівін

Медведчук использует именно примитивную технологию - провокации, которую в раздраженной стране очень даже легко использовать - брось в повестку оскорбительную инициативу и собирай дивиденды.

8 июля 2019автор: Михайло Подоляк

Шашлык из свинины подорожал за последний год на 9%, с 247,5 грн до 270 грн. Если в прошлом году порция на одного человека обходилась в 41,2 грн, то в мае 2019 года - в 45 грн.

25 июня 2019автор: Олексій Дорошенко
Выбор редакции
последние новости в Украине останні новини в Україні Интервью

Министр иностранных дел России Сергей Лавров заявил, что Москва готова к переговорам с Киевом в случае если украинская армия сложит оружие. О целях Кремля в войне с Украиной ASPI news рассказал директор Центра исследований проблем гражданского общества Виталий Кулик.

25 февраля 2022

Депутаты Верховной Рады Украины работают над законопроектами по усилению кибербезопасности в Украине. Об этом сообщила глава партии "Голос" Кира Рудык.

23 февраля 2022

Нардеп из фракции "Европейская солидарность" Владимир Вятрович считает, что слова украинского дипломата Вадима Пристайко о возможности Украины отказаться от вступления в НАТО могут быть не случайными. Об этом он заявил в комментарии ASPI news.

16 февраля 2022

Родители военных, погибших при прохождении службы, провели под Офисом президента "Митинг Справедливости". Они подчеркнули, что не верят в самоубийства своих детей и требуют наказания военного руководства.

3 февраля 2022